Kraantjeswater: lekker, gezond én milieuvriendelijk

Beseft u dat u op elk moment van de dag beschikt over een frisse, zuiver en gezonde dorstlesser? Een product van topkwaliteit, zonder verpakking en stukken voordeliger dan flessenwater. En dat product is heerlijk, helder drinkwater van de kraan.

Waarom kiezen voor vers drinkwater van de kraan? karaf

  • Drinkwater van de kraan is goedkoop, stukken voordeliger dan flessenwater.
  • Kraantjeswater biedt een garantie voor de allerbeste kwaliteit: het wordt op meer dan 60 kwaliteitseisen gecontroleerd en is daardoor het strengst gecontroleerde voedingsmiddel.
  • Drinkwater van de kraan is altijd beschikbaar.
  • Het wordt thuis geleverd zonder verpakking en zonder transport en is daardoor het beste drinkwater voor het milieu.

Controles bewaken de kwaliteit van het leidingwater

Het centraal laboratorium van De Watergroep zorgt ervoor dat de kwaliteit van het kraantjeswater optimaal blijft. Het laboratorium beschikt over een BELAC-accreditatie voor een uitgebreide reeks van analysepakketten in de domeinen van grondwater, oppervlaktewater, drinkwater en zwembadwater. De accreditatie werd in 2010 verlengd tot 11 november 2015. Het laboratorium heeft eveneens de technische proeven en de audit voor de erkenning van wateranalyses door de Vlaamse overheid met succes afgelegd. Vanaf 1 januari 2011 is de nieuwe Vlarel-wetgeving van toepassing op de erkenningen van laboratoria voor het onderzoek van water. Vlarel staat voor ‘Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot leefmilieu'.

Het wettelijke controleprogramma bestaat uit bewakings- en auditanalyses. Tijdens die analyses sporen we ter hoogte van de tapkraan van de verbruiker zowel microbiologische als chemische parameters op. Alle analyses worden uitgevoerd in het laboratorium van De Watergroep. Daarnaast blijven de productiecontroles een zeer belangrijk onderdeel van het totale controleprogramma. Er worden ook heel wat monsters genomen in het distributienetwerk, onder andere op plaatsen waar aan het leidingnet wordt gewerkt.

Overzicht van de wettelijk voorziene controles in 2015 bij interne klanten:
  West-VlaanderenOost-VlaanderenVlaams-BrabantLimburgTotaal
Wettelijke controles 1.863 2.244 1.621 1.553 7.271
Aanvullende bedrijfscontroles         7.602
Totaal         14.873

StaalnameHet aantal wettelijk uitgevoerde analyses voor bewaking en audit is in 2010 nagenoeg even groot als in 2009. De resultaten van het controleprogramma worden gerapporteerd aan de Afdeling Operationeel Waterbeheer van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Slechts heel uitzonderlijk voldoet een drinkwaterstaal niet aan de wettelijke verplichtingen en moeten er bijkomende maatregelen genomen worden. Dergelijke situaties zijn in tijd en ruimte zeer zeldzaam. De hoogste frequentie van niet-conform drinkwater wordt opgetekend in de openbare gebouwen categorie I (ziekenhuizen, rusthuizen en scholen). De complexe binneninstallaties in deze gebouwen en eigen installaties voor waterbehandeling kunnen een negatieve invloed hebben op de drinkwaterkwaliteit. Niet-optimale afstellingen van onthardingsinstallaties liggen vaak aan de basis van normoverschrijdingen.

Weetjes

  • Water is een natuurproduct. Het heeft niet overal dezelfde samenstelling en dus ook niet overal dezelfde smaak. Net zoals bij flessenwaters zijn er bij leidingwater kleine smaakverschillen.
  • Aan leidingwater wordt een klein beetje chloor toegevoegd om het veilig en kiemvrij te houden. Die chloor is volledig onschuldig en verdwijnt zodra u het water in een glas of karaf doet. Ook een druppeltje citroen kan helpen. En het geeft uw water nog een extra frisse toets.
  • In kraantjeswater zitten mineralen zoals magnesium, ijzer en calcium (kalk). Die zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Logo drinkwaterHaal het beste uit uw kraan

Enkele tips om optimaal te genieten van kraantjeswater:

  • Hou uw kraan proper.
  • Zet water in een karaf of fles met brede hals in de koelkast.
  • Voeg een schijfje citroen toe.