4 euro om een jaar lang kraanwater te drinken!
Als je Vlamingen vraagt hoeveel kraanwater kost, is de kans groot dat ze antwoorden: "Te veel". Maar is dat wel echt zo?
Oordeel zelf: als je elke dag 1,5 liter water drinkt, betaal je voor een heel jaar (= 547,5 liter kraanwater) 4 euro. Deze 4 euro is niet enkel het kraanwater op zich, maar ook de levering, zuivering en afvoer ervan. Straf, hè?
- Hoe kom je aan die 4 euro?
- Wat is inbegrepen in de prijs van kraanwater?
- Kijk op jouw jaarafrekening en bereken wat het jou kost om een heel jaar kraanwater te drinken!
- Geen jaarafrekening bij de hand?
- Een boodschap die blijft hangen: letterlijk en figuurlijk!
- Kraanwater: nog meer voordelen?
- Tips om water te besparen
1. Hoe kom je aan die 4 euro?
- Als je 365 dagen na elkaar 1,5 liter kraanwater drinkt, heb je 547,5 liter (365 dagen x 1,5 liter) gedronken.
- De prijs* voor 1.000 liter kraanwater (= 1 m³ = 1 kubieke meter) is 7,68 euro**.
Wil je de prijs per liter kennen? Deel je 7,68 euro/1.000 = 0,00768 euro per liter kraanwater. - Voor 1 jaar en 1 persoon is dat dus 547,5 liter x 0,00768 euro = 4,21 euro of afgerond 4 euro.
* Voor de detailberekening zie puntje 3.
** Kom je niet aan 7,68 euro per kubieke meter? De prijs voor de afvoer van jouw afvalwater verschilt per gemeente. 7,68 euro voor 1.000 liter kraanwater is de gemiddelde prijs in Vlaanderen.
2. Wat is inbegrepen in de prijs van kraanwater?
De prijs van jouw kraanwater bestaat uit 3 delen:
- de productie en levering van jouw drinkwater
- de afvoer van jouw afvalwater
- de zuivering van jouw afvalwater.
Deze onderverdeling vind je ook terug op jouw waterfactuur.
Ontdek hier wat elke component inhoudt en welke prijzen we hanteren
3. Kijk op jouw jaarafrekening en bereken wat het jou kost om een heel jaar kraanwater te drinken!
Je gebruikt natuurlijk niet alleen kraanwater om te drinken, ook om te douchen, te koken, te wassen en schoon te maken. En wellicht woon je niet alleen thuis. Hoeveel kraanwater verbruik je in totaal?
Waar vind ik het totaalbedrag en verbruik op mijn factuur?
Het totaalbedrag vind je terug op je jaarafrekening, zie voorbeeld hieronder.
= gefactureerd jaarbedrag
Het waterverbruik wordt uitgedrukt in m³ (= 1.000 liter) en kan je terugvinden in het detail van de factuur.
= Het verbruikt volume water
Met het gefactureerd jaarverbruik (777 euro) en het verbruikt volume water (119 m³) kan je de prijs per m³ berekenen. Dus in dit voorbeeld 777 euro delen door 119 m³ = 6,53 euro/m³.
Berekening van de prijs per liter
Om de prijs per liter te berekenen, moet je dit bedrag nog delen door 1.000, want 1m³ = 1.000 liter kraanwater. In bovenstaand voorbeeld is de prijs per liter 0,00653 euro/liter (= 6,53 euro / 1.000).
Bereken hoeveel het kost om 1 jaar lang kraanwater te drinken.
Tot slot wordt aanbevolen om elke dag minstens 1,5 liter water te drinken. Als je dit een heel jaar doet, komt dit neer op een totaal van 547,5 liter water (365 dagen x 1,5 liter/dag). Vervolgens vermenigvuldig je nog je bekomen prijs per liter x 547,5 liter en zo bekom je hoeveel het jou kost om een jaar lang kraanwater te drinken.
In bovenstaand voorbeeld komt dit neer op 3,57 euro (= 0,00653 euro X 547,5 liter) om een jaar lang, elke dag, 1,5 liter kraanwater te drinken.
Kort samengevat
Wist je dat...
Gemiddeld verbruikt een Vlaams gezin van 4 personen 115 kubieke meter of 115.000 liter kraanwater per jaar. We drukken jouw verbruik uit in m³ of kubieke meter. Dat is 1.000 liter.
Hoeveel is 1.000 liter?
X 5 OF X2 OF X 5
Verbruikte jij 115 kubieke meter kraanwater in 1 jaar? Dan zijn dat 575 volle regentonnen.
4. Geen jaarafrekening bij de hand?
Wij berekenden op basis van gemiddeld verbruik en de gezinssituatie hoeveel het kost om een heel jaar lang, elke dag, 1,5 liter kraanwater te drinken per persoon.
Het eerste voorbeeld gaat over de kosten van kraanwater voor een alleenstaande persoon.
Deze persoon heeft 39 m³ (39.000 liter) water verbruikt en daarvoor 299,63 euro betaald, inclusief alle kosten. De prijs per m³ water is 7,68 euro. Om de prijs per liter te berekenen, delen we de prijs per m³ door 1.000 omdat er 1.000 liter in 1 m³ zit. Dit geeft ons een prijs van 0,00768 euro per liter.
Er wordt aanbevolen om elke dag minstens 1,5 liter water te drinken, wat neerkomt op 547,5 liter per jaar (365 dagen x 1,5 liter/dag). Om de kosten van het drinken van deze hoeveelheid kraanwater te berekenen, vermenigvuldigen we de prijs per liter (0,00768 euro) met de hoeveelheid gedronken water (547,5 liter). Dit geeft ons een bedrag van 4,21 per jaar euro voor het drinken van kraanwater. Dit is dus de prijs per persoon om een jaar lang, elke dag kraanwater te drinken.
De andere voorbeelden zijn gebaseerd op verschillende gezinssituaties met een gemiddeld verbruik voor die gezinnen en tonen telkens hoeveel het per persoon kost om 1 jaar lang, elke dag de aanbevolen hoeveelheid kraanwater te drinken.
Let op:
Deze berekeningen hangen af van gemeente, waterverbruik en gezinssamenstelling.
De prijs voor de afvoer van jouw afvalwater is variabel en verschilt per gemeente. Neem jouw jaarafrekening erbij om het exacte tarief in jouw gemeente te kennen of kijk op de pagina Tarieven.
Wist je dat...
Gemiddeld verbruikt een Vlaams gezin van 4 personen 115 kubieke meter of 115.000 liter kraanwater per jaar. Kijk op jouw jaarafrekening hoeveel jij in 1 jaar verbruikte. We drukken jouw verbruik uit in m³ of kubieke meter. Dat is 1.000 liter.
Hoeveel is 1.000 liter?
X 5 OF X2 OF X 5
Verbruikte jij 115 kubieke meter kraanwater in 1 jaar? Dan zijn dat 575 volle regentonnen.
5. Een boodschap die blijft hangen: letterlijk en figuurlijk!
6. Kraanwater: nog meer voordelen?
Milieuvriendelijk: kraanwater is een duurzame en milieuvriendelijke keuze omdat het geen plastic vereist om te transporteren of op te slaan. Dit betekent minder afval, minder uitstoot en beter voor het milieu.
Beschikbaar: kraanwater kan je op elk moment van de dag drinken door eenvoudig je kraan open te draaien. Je hoeft zelfs niet meer naar de winkel te rennen, met water te sleuren of bergruimte te voorzien.
Veilig: kraanwater is veilig om te drinken, het is onderworpen aan strenge regelgeving en controles om ervoor te zorgen dat het geen schadelijke stoffen bevat.
Kwaliteitsvol: kraanwater is van hoge kwaliteit en wordt streng gecontroleerd. Dit komt omdat kraanwater onderworpen is aan strikte kwaliteitscontroles en regelmatige tests om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de normen voor drinkwater.
Lekker: kraanwater kan net zo lekker zijn als flessenwater, afhankelijk van de locatie en de persoonlijke voorkeur.
Kraanwater is waardevol: water is een kostbare grondstof en essentieel voor het leven op aarde. Het is echter gemakkelijk om het als vanzelfsprekend te beschouwen omdat het zo makkelijk uit de kraan stroomt. Al is het zeker de moeite stil te staan bij het complexe proces dat voorafgaat aan de winning, productie en distributie van drinkwater.
Honderden mensen zijn dagelijks bezig met deze taken, om ervoor te zorgen dat er dagelijks drinkwater beschikbaar is. Factoren zoals klimaatverandering, vervuiling, verspilling en overconsumptie maken het steeds uitdagender om de toekomstige beschikbaarheid van water te garanderen. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om spaarzaam om te gaan met het kwalitatief kraanwater.
7. Tips om water te besparen
We verbruiken alsmaar minder kraanwater en meer regenwater. Dat is goed nieuws. Want water is een kostbare grondstof. Voor ons lijkt zuiver water vanzelfsprekend. Maar 2,1 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot drinkbaar water. De waterwinning, productie en verdeling van kraanwater is ook een intensief proces. En de toenemende droogte maakt water alsmaar kostbaarder.
Door regenwater op te vangen en water te hergebruiken spaar je het milieu en bespaar je op jouw kraanwaterfactuur. Neem jouw huis onder de loep: Tips - Kraanwater