Grondwater
Van grondwater tot drinkwater
Zowat driekwart van het drinkwater dat De Watergroep produceert is afkomstig van grondwater, een kwart is afkomstig van oppervlaktewater. Beide hebben een doorgedreven behandeling nodig voor het als kwaliteitsvol drinkwater bij jou thuis uit de kraan stroomt. Die behandeling gebeurt in het waterproductiecentrum, het hart van de drinkwatervoorziening. Ruwwater (grondstof) wordt er tot reinwater (drinkwater) gemaakt dat voldoet aan de kwaliteitsnormen op fysisch, bacteriologisch en chemisch gebied en dus drinkbaar wordt.
Hoe beter de waterkwaliteit van de bron is, hoe minder behandeling nodig is. De Watergroep zet daarom ook volop in op bronbescherming. Dit is goed voor het milieu (duurzame drinkwaterproductie want minder chemicaliën en minder energie nodig) en goed voor de portemonnee.
Grondwaterbronnen
De geologie in de ondergrond bepaalt hoeveel water er opgeslagen kan worden in de grond en of er dus een grondwaterwinning op die locatie mogelijk is. Doordat er veel meer klei in de ondergrond aanwezig is in het westen van Vlaanderen, zijn er in die regio’s veel minder grondwaterwinningen aanwezig (uit klei kan geen water onttrokken worden). In het midden en oosten van Vlaanderen daarentegen zijn er op zeer veel locaties grondwaterwinningen doordat er meer zand of gebroken gesteente voorkomt in de ondergrond.
Omdat het grondwater van nature in de ondergrond wordt gefilterd, is dit van een betere kwaliteit dan oppervlaktewater en vergt dit minder behandeling.
De hoeveelheid water die we op 1 locatie kunnen winnen, hangt af van de natuurlijke aanvulling en van de doorlatendheid van de ondergrond. De capaciteit van grondwaterwinningen is veel kleiner dan bij oppervlaktewaterwinningen. Er zijn dan ook veel meer kleinere grondwaterwinningen om aan de drinkwatervraag te kunnen voldoen.
De waterbehandeling van grondwater
- Beluchting
Via beluchting wordt zuurstof in het water gebracht en worden de eventuele (of de overmaat aan) opgeloste gassen zoals koolzuurgas en zwavelwaterstof (H2S) verwijderd.
- Snelfiltratie
De oplosbare ijzer- en mangaanhoudende verbindingen in het water oxideren onder invloed van de beluchting. Deze onoplosbare verbindingen worden door een open zandfilter verwijderd. Als er geen ammonium in het grondwater aanwezig is, wordt het grondwater rechtstreeks door gesloten zandfilters gepompt. De oxidatie van de ijzer- en mangaanhoudende verbindingen gebeurt dan vooraf in een beluchtingstank onder druk of door de toevoeging van een kleine hoeveelheid reinwater. Een intensieve dresdnerbeluchting is dan noodzakelijk voordat het water in de reinwaterkelder stroomt.
- Chlorering
Het bijna reine water wordt kiemvrij gemaakt en gehouden door toevoeging van een kleine dosis chloor.