Onze drinkwatervoorraden zijn niet onuitputtelijk. Daarom moeten we zorgzaam omspringen met deze waardevolle bron. Niet alleen om toekomstige generaties van kwaliteitsvol drinkwater te kunnen voorzien, maar ook om de maatschappelijke basisbehoefte drinkwater inclusief/betaalbaar voor iedereen te houden. Daarom is het belangrijk dat de kwantiteit en kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater wordt beschermd. Als we kunnen vertrekken van water van een goede basiskwaliteit, kost het ook een pak minder om dit water te behandelen tot drinkwater.

De overheid voorziet voor de onttrekkingsgebieden van onze grondwater- en oppervlaktewaterwinningen al een aantal beschermingsmaatregelen. Maar ook jij kan thuis en in jouw dagelijkse omgeving waken over de kwaliteit van de waterbronnen gebruikt voor jouw drinkwaterproductie. 

Lees meer over:

 

Milieu-impact bij drinkwaterproductie

De Watergroep zoekt continu naar zinvolle en duurzame oplossingen voor de verdere inzetbaarheid van de bijproducten die vrijkomen bij de productie van drinkwater. Het streefdoel is om de milieudruk zo klein mogelijk te houden over de hele levenscyclus van een product.

Bij de waterontharding van ons drinkwater worden aanzienlijke hoeveelheden kalkkorrels (of kalkpellets) als bijproduct geproduceerd. Deze kalkkorrels kunnen in heel wat toepassingen gebruikt worden ter vervanging van (primaire) grondstoffen zoals composiet of vulstof in bouwmaterialen, glas ... Bovendien testen we om het vandaag ingevoerde entmateriaal zand te vervangen door ons eigen geproduceerde calciet. Dit door de kalk in het water te laten vastzetten op brokstukken van gebroken kalkkorrels in plaats van aangekocht zand. Zo worden de kalkkorrels nog zuiverder en kunnen ze ingezet worden in meer hoogwaardige toepassingen. 

Een ander bijproduct van de behandeling van ruwwater tot drinkwater is waterijzer. Dit (kalkhoudend) ijzerslib wordt hergebruikt als ontzwavelingsproduct in biovergisting. De hoge ijzerconcentraties in het slib kunnen de zwavelverbindingen in het biovergistingsproces neutraliseren, wat corrosie aan machines en geurhinder voorkomt. Het geproduceerde aluminiumslib wordt hergebruikt in de cementindustrie. 

De bijproducten kunnen ingezet worden als grondstoffen door een grondstofverklaring. Een grondstofverklaring wordt verkregen bij de OVAM. Hierin staan specifieke criteria voor het hergebruik. Hierdoor is het niet langer een afvalstof, maar een grondstof. Een heuse circulaire toepassing.
 

Natuurbeheer als bronbescherming

Goed functionerende en veerkrachtige ecosystemen vormen een duurzame bronbescherming. De Watergroep streeft daarom naar een ecologisch natuurbeheer (meer biodiversiteit) op al haar terreinen. Bovendien volgen we de (grond)waterpeilen nauwgezet op om overbelasting van de bron te voorkomen. 
 

Duurzaam ondernemen

Duurzaamheid is een topprioriteit voor De Watergroep. In onze missie staat: "Wij zorgen voor duurzaam water. Vandaag, en voor de generaties van morgen." We willen een pionier zijn in de overgang naar een klimaatrobuuste drinkwatervoorziening.
 

VOKA Charter Duurzaam Ondernemen

We nemen al sinds 2015 - mét succes - deel aan het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). De ‘Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen’ of SDG's van de Verenigde Naties en de 5 P's (people, planet, prosperity, peace en partnership) vormen het universele kader voor het VCDO.

Thema’s zoals digitale inclusie, veiligheid en welzijn, hernieuwbare energie, biodiversiteit en waterkwaliteit zijn jaarlijks steevast vertegenwoordigd in de vele lopende initiatieven. Een greep uit de 13 acties van ons VOKA charter duurzaam ondernemen 2023.
 

SDG-champion

Daarnaast werkt VOKA samen met CIFAL Flanders en UNITAR, een internationaal trainingscentrum dat inzet op duurzaam management met een mogelijkheid tot bijkomende certificering als SDG-pioneer, SDG-champion of zelfs SDG-ambassador naarmate onze inzet voor de SDG's toeneemt.

In 2020 werden we SDG-pioneer en in 2023-2026 is De Watergroep gelauwerd tot SDG-champion. Dit met het project ‘veerkrachtige drinkwatervoorziening’ dat verschillende scenario’s onderzocht om het watermodel van de toekomst vorm te geven. We bekeken 4 circulaire toepassingen, met maatstaven als leveringszekerheid, milieu- en financiële impact:

  1. Collectief gebruik van gezuiverd afvalwater voor de productie van drinkwater
  2. Lokaal en collectief gebruik van regenwater voor niet-drinkwatertoepassingen
  3. Lokaal hergebruik van grijs water voor niet-drinkwatertoepassingen
  4. Lokaal gebruik van regenwater voor de productie van drinkwater voor woningen die niet zijn aangesloten op het drinkwaternet

De studie leidde tot een selectie van projecten waar we ons als publiek waterbedrijf op willen focussen.