Bescherming van de oppervlaktewaterwinningen
Stroomgebiedbeheerplannen en bronbeschermingsprogramma
Op 1 juli 2022 stelde de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 voor Schelde en Maas en het bijhorende maatregelenprogramma vast. De plannen bevatten maatregelen en acties voor een verbetering van het grond- en oppervlaktewater en voor de bescherming tegen overstromingen en droogte. In deze plannen werd ook een bronbeschermingsprogramma voor oppervlaktewaterwinningen opgenomen dat steunt op 3 pilaren:
- Afbakening van beschermingszones
- Update van milieukwaliteitsnormen
- Handelingenkader
De Watergroep werkt samen met de overheid en in overleg met de verschillende stakeholders om dit bronbeschermingsprogramma volledig te implementeren in de komende jaren. Door in te zetten op de bescherming van onze bronnen, zorgen we ervoor dat er minder innamestops nodig zijn en verhogen we dus de leveringszekerheid van het drinkwater.
Omdat de afstroomgebieden van 2 van onze winningen grensoverschrijdend zijn is het belangrijk om met Frankrijk en Wallonië samen te werken om de waterkwaliteit van onze drinkwaterbronnen te vrijwaren.
Bronbeschermingsprojecten
Naast dit wettelijke kader, werken we ook mee aan verschillende concrete bronbeschermingsprojecten met lokale partners.
Voorbeelden:
- Zo liep er in het afstroomgebied van het waterproductiecentrum van Zillebeke van 2017 tot 2020 een H2020-project 'WaterProtect' waarin gefocust werd op het verminderen van gewasbeschermingsconcentraties in de waterloop.
- Sinds 2020 werken we samen als partner in het Water-Land-Schap-project 'Robuuste waterlopen Westhoek' om de waterkwaliteit in het afstroomgebied naar de waterproductiecentra van Dikkebus en Zillebeke te verbeteren. Hier focussen we op het verminderen van erosie en verlagen van de concentratie van gewasbeschermingsmiddelen in de waterloop. De Watergroep voorziet budget om demomaatregelen mee te financieren.
- Tot slot werd er ook een vrijwillig charter afgesloten in 2018, de ’meersporenaanpak pesticiden’. Dit is een samenwerking tussen de praktijkcentra, de landbouworganisaties, de Vlaamse overheid en de drinkwatermaatschappijen om de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor land- en tuinbouwactiviteiten op besmetting van de drinkwaterwinning te beperken.