Oppervlaktewater
Van oppervlaktewater tot drinkwater
Zowat driekwart van het drinkwater dat De Watergroep produceert is afkomstig van grondwater, een kwart is afkomstig van oppervlaktewater. Beide hebben een doorgedreven behandeling nodig voor het als -kwaliteitsvol drinkwater bij je thuis uit de kraan stroomt. Die behandeling gebeurt in het waterproductiecentrum, het hart van de drinkwatervoorziening. Ruwwater (grondstof) wordt er tot reinwater (drinkwater) gemaakt dat voldoet aan de kwaliteitsnormen op fysisch, bacteriologisch en chemisch gebied en dus drinkbaar wordt.
Hoe beter de waterkwaliteit van de bron is, hoe minder behandeling nodig is. De Watergroep zet daarom ook volop in op bronbescherming. Dit is goed voor het milieu (duurzame drinkwaterproductie want minder chemicaliën en minder energie nodig) en goed voor de portemonnee.
Oppervlaktewaterbronnen
Waar we onvoldoende grondwater kunnen winnen, produceren we drinkwater uit oppervlaktewater. Hiervoor onttrekken we water uit beken, rivieren en/of kanalen en slaan dit op in grote vijvers of spaarbekkens voor we dit behandelen tot drinkwater in het waterproductiecentrum. Deze spaarbekkens:
- overbruggen droge periodes waarin geen inname mogelijk is.
- overbruggen periodes met een slechtere waterkwaliteit waardoor de inname tijdelijk is stopgezet.
- zorgen voor een constantere waterkwaliteit naar de behandeling door het afvlakken van eventuele verontreinigingen.
Onder invloed van licht en biologische activiteit in het spaarbekken verbetert de waterkwaliteit door afbraak van sommige verontreinigingen. Het spaarbekken vormt zo een eerste behandelingsstap.
Oppervlaktewaterwinningen produceren over het algemeen grote volumes drinkwater, net omdat de behandeling ervan tot drinkwater zo complex is. Het onttrekkingsgebied, de oppervlakte waar de neerslag die erop terecht komt naar het innamepunt van de winning stroomt, is dan ook zeer groot en is vaak grensoverschrijdend.
De waterbehandeling van oppervlaktewater
Oppervlaktewater bevat allerlei organische en anorganische stoffen, is kwetsbaarder voor vervuilding en werd nog niet voorgezuiverd door de ondergrond. Daarom zijn er complexere en dus ook duurdere behandelingsmethoden nodig om er drinkwater uit te produceren dan uit grondwater.
- Roosters en microzeven
Het oppervlaktewater, afkomstig uit zorgvuldig geselecteerde en gecontroleerde rivieren, beken of kanalen, stroomt binnen over speciale roosters die de vaste stoffen uit het water verwijderen. De microscopisch kleine vaste bestanddelen worden in een volgende fase via de microzeven tegengehouden.
- Vlokvorming
In het water zitten zeer kleine opgeloste organische deeltjes, die de filters of microzeven niet kunnen tegenhouden. Deze worden door de toevoeging van vlokmiddelen vastgelegd en vormen op die manier vlokken.
- Bezinking en flotatie
De gevormde vlokken, waaraan de onzuiverheden zijn vastgehecht, worden van het water gescheiden door bezinking en/of flotatie.
- Zandfiltratie
In de zandfilters worden de nog resterende vlokjes totaal uit het water verwijderd.
- Actievekoolfilters
Via absorptie door de actieve kool worden resten van bestrijdingsmiddelen, detergenten, en andere ongewenste organische stoffen verwijderd. Ook de door deze stoffen veroorzaakte reuk- en smaakbezwaren worden hiermee volledig tegengegaan.
Andere behandelingstechnieken
Door de toenemende bedreiging van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater zijn drinkwaterbedrijven genoodzaakt bijkomende behandelingstechnieken te ontwikkelen om het ruwe water te zuiveren. Nieuwe technieken zijn:
- biologische nitraatverwijdering
- fosfaatverwijdering
- ozonisatie waarbij het water geoxideerd en gedesinfecteerd wordt
- centrale deelontharding.
De laatste jaren is er wereldwijd een trend tot het inzetten van membraanfiltratie bij de drinkwaterproductie. De energiekost voor de bedrijfsvoering van deze processen is immers gedaald, maar nog steeds significant.
3 grote oppervlaktewaterproductiecentra
De Watergroep heeft 3 grote oppervlaktewaterproductiecentra die je op aanvraag kan bezoeken: