Heb je vragen over de werken in Kluizen of wil je hinder melden? Dat kan via [email protected] of 053 73 15 11

Kluizen

Het waterproductiecentrum in Kluizen speelt een belangrijke rol voor de watervoorziening in het noorden van Oost-Vlaanderen. Het waterproductiecentrum kan op basis van oppervlaktewater tot 60.000 m³ kraanwater per dag produceren. 

 

Kluizen heeft 2 spaarbekkens met een gezamenlijke inhoud van 10,9 miljoen kubieke meter:

  • spaarbekken 1 heeft een capaciteit van 6,4 miljoen m³,
  • spaarbekken 2 omvat 4,5 miljoen m³. 

Het oppervlaktewater dat daarin wordt opgeslagen, is afkomstig van een waterwingebied van maar liefst 25.000 hectare. Het omvat de wateringen Burggravenstroom, Kale en Meirebeek, een deel van de watering Lovendegem-Zomergem en het bekken van de Poekebeek.

 

De waterspaarbekkens spelen een belangrijke rol in een klimaatrobuuste watervoorziening. We stockeren er het overschot van water in de winter om het in de zomer of in droge periodes te gebruiken. 

 

 

Renovatie spaarbekken Kluizen 2023 - 2027

Kluizen spaarbekkensHet oudste waterspaarbekken (1), gelegen langs de Nieuweweg in Kluizen (Evergem), is in het begin van de jaren 70 in dienst genomen en is na 50 jaar aan renovatie toe. Het waterspaarbekken wordt in zijn geheel gerenoveerd om de leveringszekerheid van drinkwater te garanderen. De Watergroep investeert in de periode 2022 -2032 ongeveer 100 miljoen euro voor een duurzame renovatie van het spaarbekken en de verdere vernieuwing van het waterproductiecentrum. 
 

Wat renoveren we?

  • De folie op de bodem van het spaarbekken is aan vervanging toe. We vervangen de folie door een nieuwe en dikkere versie, mét lekdetectiesysteem.
  • Daarnaast is er door de jaren heen heel wat fosfaatrijk slib verzameld op de bodem van het spaarbekken. De hoge fosfaatconcentratie zorgt voor algen in de zomer, en dat bemoeilijkt de drinkwaterproductie. Het slib en het met slib vermengde zand wordt afgevoerd en vervangen door nieuw, proper zand.
      

Is er dan minder kraanwater beschikbaar?

 

3D-beeld Kluizen

Binnen Waterunie – de gemeenschappelijke dochteronderneming van De Watergroep en Farys – produceert collega-waterbedrijf Farys tijdens de renovatie extra drinkwater vanuit het nieuwe waterproductiecentrum in Oostende. Hierdoor zal er in Oost-Vlaanderen meer water beschikbaar zijn en kan het water via het bestaande leidingnet doorgestuurd worden naar Kluizen om de verlaagde productie op te vangen.
 

Planning renovatie spaarbekken

Voorbereidende werken tot juni 2024

We zijn gestart met de inrichting van de werf- en stockagelocaties. De inhoud van het ene waterspaarbekken (links) pompen we over naar het andere waterspaarbekken (rechts). Om toegangswegen naar de werf aan te leggen, rooien we ook enkele bomen en struiken. Alle zonnepanelen zijn intussen verhuisd naar hun nieuwe locaties en opnieuw in dienst genomen.

Renovatie waterspaarbekken juni 2024 - oktober 2026

  • Verwijderen folie, afvoer bodemlaag en wegenismaterialen
  • Reinigen steenmaterialen
  • Plaatsen nieuw HDPE-geomembraan en aanvoer nieuwe bodemlaag
  • Terugplaatsen steenmaterialen
  • Heraanleggen wegenis en betonwerken
  • Vullen gerenoveerd waterspaarbekken (winter 2026-2027)

Omgevingswerken maart 2027 - juli 2027

  • Heraanleggen wegenis buiten het waterspaarbekken
  • Rioleringswerken

 

Werfverkeer

De komende maanden staat er zwaar transport gepland om de werf in te richten en bouwmaterialen aan te voeren. Om hinder te beperken, vermijden we de bebouwde kom zo veel mogelijk voor het traject van het spaarbekken naar de R4 (Ovaal van Wippelgem, zie plan onderaan). Op de kruising van de werftoegang met het fietspad plaatsen we signalisatie om fietsers en chauffeurs te waarschuwen. 

 

De zware transporten spreiden we zo veel mogelijk over de dag en van maandag tot en met vrijdag. Het transport start telkens 30 minuten na zonsopgang en stopt 30 minuten voor zonsondergang maar zal nooit langer dan 19 uur duren. Er zijn geen zware transporten tijdens de start en het einde van de schooluren. Dat wil zeggen dat er geen zwaar verkeer is: 

  • van maandag tot vrijdag: tussen 8 en 8.30 uur en tussen 15.30 en 16 uur 
  • op woensdag: van 12 tot 12.30 uur. 

Ook de aan- en afvoer van zand van en naar het spaarbekken brengt heel wat transport met zich mee. Om het aantal transporten van zand te beperken, starten we in de zomermaanden de ‘combinatietransporten’ op. Dat wil zeggen dat de vrachtwagens die naar de werf rijden voor de aanvoer van materiaal, ook terugrijden om materiaal weg te voeren. Per uur staan er twee combinatietransporten gepland en volgen de vrachtwagens twee keer het traject van en naar het spaarbekken.


Traject werfverkeer

werfverkeer gavers


Download hier de presentatie van de renovatiewerken (infomarkt 4 mei 2023)

Heb je een suggestie voor de renovatiewerken in Kluizen? Laat het ons weten via dit formulier.

Groene energie in Kluizen

Verhuis zonnepanelen

Verhuis zonnepanelen

Duurzaamheid staat centraal voor De Watergroep. Zo staan er sinds 2012 zonnepanelen op de dijken rondom de spaarbekkens. Tijdens de renovatiewerken is deze plaats op de verbrede dijk nodig voor het werfverkeer en de werfinrichting. 

Om deze locatie vrij te maken, werden de 5.120 zonnepanelen verplaatst naar nieuwe locaties. De helft van de zonnepanelen kreeg een plaats op de dijkverbreding aan noordoostzijde van spaarbekken 2. De andere helft kreeg een nieuwe plaats aan het weiland langs de Volpenswege. Daar worden de zonnepanelen zo dicht mogelijk bij het waterspaarbekken geplaatst en op kortere tafels gezet. We kregen een vergunning voor een termijn van 10 jaar, tot het einde van hun levensduur (2032).

Verhuis zonnepanelen

 

 

Een stukje geschiedenis

 

Kluizen: 1 spaarbekken in dienstHet waterproductiecentrum van Kluizen werd in 1974 in dienst genomen en in 1996 uitgebreid met een tweede spaarbekken. De oorspronkelijke productiecapaciteit bedraagt 40.000 kubieke meter drinkwater per dag.

 

In oktober 2007 werd een bijkomend productiecentrum in gebruik genomen dat de capaciteit heeft opgetrokken tot 60.000 kubieke meter (of 60 miljoen liter) per dag. In de toekomst kan die capaciteit nog verder verhogen tot 80.000 kubieke meter per dag.

 

Benieuwd naar meer?

Breng ons een bezoekje! Vraag je bezoek aan via de reseveringsmodule.

Lees onze brochure over waterproductiecentrum Kluizen (PDF).