Waterwinning in Bovelingen (Heers)
Sinds 1977 wint De Watergroep grondwater in Bovelingen. Dit water is afkomstig uit het Krijt, een belangrijke watervoerende laag die van Wallonië tot bijna aan de Nederlandse grens loopt en ook in grote delen van Vlaams-Brabant voorkomt. In 2007 bouwden we in Bovelingen de allereerste wateronthardingscentrale van De Watergroep.
Hervergunningsprocedure
De vorige vergunning voor grondwaterwinning in Bovelingen liep af in oktober 2022. De Watergroep diende op 23 oktober 2021 een hervergunningsaanvraag in. Ter voorbereiding organiseerden we op 4 mei 2021 een infovergadering voor omwonenden, zodat we ook hun input in kaart konden brengen. Sindsdien voerden we verschillende studies uit om de mogelijkheden voor hervergunning en de impact op de waterlaag en omgeving grondig te onderzoeken. We kregen hierbij ondersteuning van het extern studiebureau Antea Group.
We hebben deze studies en de resultaten ervan toegelicht aan de omwonenden. De bevoegde minister nam op 22 mei 2022 de beslissing om een proefvergunning voor een periode van 2 jaar te geven. Op basis daarvan werkten we een vervolgstappenplan uit om de waterleveringszekerheid voor onze klanten in die regio zowel op korte als op lange termijn te kunnen blijven garanderen.
In het kader van de proefvergunning voor de grondwaterwinning in Bovelingen installeerden we in maart en april 2023 21 nieuwe peilputten. Via deze peilbuizen volgen we de effecten van de waterwinning op de grondwatervoorraad en -stromingen en de algemene trends op. De locaties van de peilputten werden in overleg met Agentschap Natuur en Bos en een erkende MER-deskundige grondwater geselecteerd. De Watergroep volgt alle data uit het peilputtennetwerk nauwkeurig op en rapporteert hierover aan de Vlaamse Milieumaatschappij en de overige instanties vermeld in de vergunning.
De Watergroep herschakelde in 2022-2023 het lokale drinkwaternet. Deze herschakelingen werden uitgevoerd in het kader van de tijdelijke proefvergunning die De Watergroep kreeg voor het waterproductiecentrum in Bovelingen. Eén van de voorwaarden was om het opgepompte volume in het waterproductiecentrum van Bovelingen (Heers) geleidelijk aan af te bouwen tot 450.000 m³ per jaar (2032). Om dat doel te bereiken, werd een afbouwplan uitgewerkt dat verschillende investeringen én technische maatregelen omvat. In 2024 werd een vergunning voor 5 jaar toegekend.
Daardoor komt het drinkwater voor de inwoners van de deelgemeenten Engelmanshoven, Klein-Gelmen, Groot-Gelmen, Gelinden, Rukkelingen-Loon en Mechelen-Bovelingen niet langer vanuit het waterproductiecentrum Bovelingen (Heers) maar vanuit het waterproductiecentrum Voort. Het waterproductiecentrum Voort heeft geen centrale wateronthardingsinstallatie.
- Bekijk de presentatie over van het infomoment op 24 februari 2022 (3,5 MB, PDF)
- Bekijk hier de niet-technische samenvatting van het milieueffectenrapport van Antea Group (2 MB, PDF)
- Bekijk hier het milieueffectenrapport opgemaakt door Antea Group, inclusief de hydrogeologische studie en vegetatiestudie van het Hornebos (10 MB, PDF)
Heb je vragen over zettingsschade aan jouw woning? Het Departement Omgeving voert momenteel onderzoek naar zettingsschade door de afgelopen droge zomers in heel Vlaanderen. Hier vind je meer informatie en kan je jouw woning registreren.
Veelgestelde vragen hervergunningsprocedure waterwinning Bovelingen
Op deze webpagina lees je meer over de hervergunningsprocedure.
Heb je nog een vraag?
Stel ze via onderstaand formulier.