Werken aan de drinkwaterreservoirs in Hooglede
We vernieuwen onze waterreservoirs en de watertoren aan de Kleine Noordstraat in Hooglede. Zo kunnen we ook in de toekomst op een duurzame manier kwaliteitsvol drinkwater leveren.
Wat gaan we doen?
- We bouwen een nieuw gebouw waarin een nieuw waterreservoir en een nieuwe pompenzaal komt. Dit gebouw houden we zo laag mogelijk. Met een groendak en beplanting op de gevels past het gebouw mooi in de omgeving.
- Momenteel staan er 2 waterreservoirs: eentje gaan we renoveren en het andere breken we af.
- We renoveren de watertoren.
- We breken de oude pompenzaal af.
- We richten het volledige terrein opnieuw in zodat het klaar is voor klimaatveranderingen. Dat doen we met zonnepanelen, extra groen, infiltratiesystemen en wadi’s.
Wat is een waterreservoir?
In een waterreservoir kunnen we drinkwater opslaan. Zo hebben we altijd een reserve voor wanneer veel klanten op hetzelfde moment veel water verbruiken of wanneer er een technisch probleem zou zijn.
Wat is een pompenzaal?
Het woord zegt het zelf al: een zaal vol pompen. In die zaal wordt het drinkwater vanuit de waterreservoirs in Hooglede gepompt naar verschillende gemeentes.
Waarom bouwen we eerst een nieuw gebouw met een waterreservoir en een pompenzaal voordat we de oude afbreken?
Dat doen we bewust zodat we ook tijdens de bouwwerken altijd genoeg drinkwater kunnen opslaan. Zijn het nieuw waterreservoir en de nieuwe pompenzaal klaar? Dan nemen zij het over van de oude en kunnen we de oude afbreken.
Waarom zijn deze werken nodig?
Wist je dat de wateropslag in Hooglede zeer belangrijk is voor de drinkwatervoorziening voor alle bewoners van het centrum van West-Vlaanderen?
Het drinkwater dat we in Hooglede opslaan, komt van de waterproductiecentra De Blankaart, De Gavers, Kooigem en Saint-Léger. Vanuit Hooglede stroomt het drinkwater dan verder naar de omliggende gemeentes.
Waarom slaan we in Hooglede 26.000 m³ drinkwater op? Zo is er altijd genoeg drinkwater. Ook wanneer alle bewoners van de omliggende gemeentes tegelijk een douche nemen ’s ochtends of wanneer er een droge periode is.
Materialen en gebouwen hebben een bepaalde levensduur. Wij zorgen ervoor dat we die goed onderhouden en wanneer het nodig is op tijd vervangen. Daarom moeten we onze waterreservoirs en de watertoren in Hooglede vernieuwen. Zo kunnen we ook in de toekomst op een duurzame manier kwaliteitsvol drinkwater leveren.
Zo duurzaam mogelijk
Wanneer we bouwen, bouwen we zo duurzaam mogelijk. We grijpen de kans om het terrein in een keer ook biodivers en klimaatbestendig te maken.
- Op het dak van het nieuwe gebouw komen planten. Dat noemen we een groendak. Daarnaast plaatsen we zonnepanelen op het dak.
- We voorzien gevelbegroeiing. Dat zorgt voor een extra natuurlijke en groene uitstraling.
- We planten nieuwe bomen op het terrein die het goed doen in ons klimaat.
- We zaaien bloemenvelden die zorgen voor meer biodiversiteit.
- We gebruiken zo veel mogelijk waterdoorlatend materiaal voor de nieuwe paden en wegen op het terrein.
- We zorgen ook voor wadi’s en infiltratiesystemen. Zo kan regenwater beter in de grond stromen.
Hoe ziet de planning eruit?
De werken zullen ongeveer 5 jaar duren. Tijdens de werken komt er zoals gewoonlijk drinkwater uit jouw kraan. We garanderen onze drinkwatervoorziening op elk moment.
Deze planning kan nog veranderen (hangt onder andere af van de vergunning, weersomstandigheden...).