Hervergunningsprocedure Bovelingen
25.000 klanten in Gingelom en delen van Heers, Sint-Truiden en de Waalse gemeente Berloz krijgen onthard drinkwater vanuit het waterproductiecentrum van Bovelingen. Dit aantal is gebaseerd op de huidige vergunningscapaciteit van 1.460.000 m³ grondwater per jaar. 16.000 klanten krijgen dagelijks kraanwater vanuit deze waterwinning.
1) Zettingsbarsten in huizen
In de omgeving van de waterwinning zijn huizen met zettingsbarsten . De oorzaak van deze zettingsbarsten maakt geen deel uit van deze vergunningsaanvraag: het milieueffectenrapport onderzoekt of er nieuwe schade kan veroorzaakt worden door de hervergunning en doet geen uitspraken over het verleden. Uit het milieueffectenrapport blijkt dat er geen nieuwe zettingsschade verwacht wordt door de hervergunning.
2) Vegetatie
Uit het milieueffectenrapport blijkt dat de vegetatie in het Hornebos sterk heeft geleden door de voorbije droge zomers en het lokaal gedaalde grondwaterpeil. Zonder acties wordt voorspeld dat de aanwezige vegetatie - kenmerkend voor natte gebieden - langzaam zal verdwijnen en vervangen wordt door vegetatie die meer droogteresistent is. Om de natte vegetatie in het Hornebos te beschermen, nemen we deze maatregelen (samen met Agentschap Natuur en Bos):
- We breiden het netwerk van peilbuizen uit om de wijzigingen in het grondwaterpeil nog beter te kunnen opvolgen.
- We plaatsen stuwen en verontdiepen drainagegrachten zodat het aanwezige bronwater en de lokale neerslag langer in het gebied wordt gehouden ten voordele van de lokale vegetatie.
- We hebben een ecohydroloog aangeworven die sinds de zomer van 2021 dit dossier verder opvolgt.
- We werken mee aan het CurieuzeNeuze-project ‘droogte in de tuin’ om infiltratie te bevorderen en droogte tegen te gaan. Hierover verschenen in december de eerste resultaten.
Voor een goed beheer van grondwaterlagen en om de milieueffecten correct te kennen is het belangrijk om inzicht te hebben in de effecten van klimaatverandering, toename verharde oppervlakten, bodemverdichting, oppervlaktedrainage en alle relevante grondwateronttrekkingen. Het grondwaterpeil en de grondwaterpeilschommelingen zijn het gevolg van al deze aspecten samen. Om de impact van de grondwaterwinning in Bovelingen correct en ten gronde inzichtelijk te maken is het dus noodzakelijk om ruimer te kijken dan de afgebakende beschermingszones. (Die zijn afgebakend om de grondwaterkwaliteit te beschermen tegen mogelijke verontreinigingen).
De cijfers (op 2/08/2021 en 19/08/2021) voor Vlaanderen en Wallonië:
- Binnen de beschermingszones van de grondwaterwinning in Bovelingen zijn 3 grondwateronttrekkingen vergund voor een totale capaciteit van 6.855 m³ per jaar (in Vlaanderen).
- Samen met de vergunningen op de rand van de afgebakende beschermingszones, zijn er totaal 7 grondwateronttrekkingen vergund (waarvan 1 in Wallonië) voor een totaal vergund debiet van 71.808 m³ per jaar.
- Binnen het relevante studiegebied voor het milieueffectenrapport (MER) (= 5 km rondom de waterwinning) zijn 47 grondwateronttrekkingen in Vlaanderen, en in Wallonië 21 grondwateronttrekkingen voor een totale capaciteit van 1.044.877 m³ per jaar.
De waterwinning verminderen of stoppen in een drogere zomer zou bijna geen onmiddellijke impact hebben op de peilen, want de waterlaag heeft tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden. Om de waterwinning aan te passen aan het veranderende klimaat zijn langdurige structurele ingrepen nodig. Deze onderzoeken we nog verder tegen 2032.