Hoe water besparen?
Drinkwater is een kostbaar goed. De watervoorraden zijn immers niet onuitputtelijk. Het is dan ook belangrijk om op een verstandige manier om te gaan met drinkwater. Wij geven je alvast een aantal nuttige tips, die goed zijn voor het milieu én voor je geldbeugel.
- Waterbesparende tips tijdens de zomermaanden
- Waterbesparende tips bij het wassen en schoonmaken
- Waterbesparende tips voor de badkamer
- Waterbesparende tips voor de tuin
1. Waterbesparende tips tijdens de zomermaanden
We geven graag enkele zomertips om in droge periodes zuiniger met drinkwater om te springen.
- Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je 3 keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
- De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
- Sproei de tuin met regenwater.
- Begiet jouw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
- Besproei jouw gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
- Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
- Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je 's ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
- Dorst? Water is bij warm weer de beste dorstlesser. Zet een karaf met kraantjeswater in de koelkast. Voeg er naar smaak een schijfje citroen of limoen aan toe.
2. Waterbesparende tips bij het wassen en schoonmaken
- Laat de wasmachine en vaatwasmachine slechts draaien als ze vol zijn. Zo gebruik je maar 1 keer de hoeveelheid water én ook maar 1 keer wasmiddel.
- Hoe lager de temperatuur van het ingestelde programma, hoe lager ook het energieverbruik. Je slaat dus 2 vliegen in één klap, én je spaart geld. Waspoeders met enzymen zijn het meest doeltreffend bij lage temperaturen. Hou rekening met de aanbevelingen op de verpakking.
- Gooi te veel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kan het opvangen om bijvoorbeeld je planten te gieten. Dit kan ook interessant zijn als je veel koud water moet laten lopen vooraleer het warm water eraan komt.
- Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang. Een tuinslang verslindt water. Ze kan tot 2.000 liter per uur leveren. Met emmers zie je dadelijk hoeveel water je aan het verbruiken bent.
3. Waterbesparende tips voor de badkamer
- Kies voor een toilet met spaartoets op de doorspoelbak.
- Laat de kraan niet lopen terwijl je jouw handen wast of je tanden poetst.
- Neem liever een douche. Zo verbruik je gemiddeld 40 liter water, in een bad gaat al snel 120 tot 150 liter water.
- Een douche met een thermostatische mengkraan en/of een spaardouchekop is extra zuinig.
- Hou de afstand tussen waterverwarmer en kraan zo kort mogelijk. Zo heb je sneller warm water en gaat er minder water nutteloos verloren.
- Al eens aan een douchetimer gedacht? Douchetimers zijn waterresistent en uitgerust met een ingebouwd alarm waarmee je de gewenste douchetijd kan instellen. Eén minuut minder douchen levert al een besparing op van gemiddeld 12 liter (6 à 7 liter met een spaardouchekop). Door minder lang te douchen bespaar je dus heel wat water en energie.
4. Waterbesparende tips voor de tuin
- Gebruik een gieter om je planten te besproeien.
- De grond opharken en hakken is even goed als 2 keer sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
- Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
- Begiet op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je zo beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
- Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herpakt dan je dacht.