Drinkwater en lood
Als bewoner of beheerder van een gebouw is het belangrijk na te gaan of er loden leidingen aanwezig zijn. Hierbij enkele tips om loden leidingen te herkennen:
- Een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen waterleiding is roodbruin of lichtgroen van kleur.
- Lood is niet magnetisch. Blijft de magneet wel aan je leiding hangen, dan is de leiding zeker niet van lood, maar van staal of gegalvaniseerd materiaal.
- Lood is relatief zacht en dus makkelijk vervormbaar.
- Geef een tik tegen de leiding met een metalen voorwerp. Bij loden leidingen krijg je dan een dof geluid.
- Een loden waterleiding kan je nog herkennen aan het feit dat er geen koppelstukken zijn, maar wel verdikkingen aan de kruispunten.
- Is jouw woning gebouwd na 1970, dan is de kans klein dat er lood gebruikt werd bij de installatie.
Bekijk eerst en vooral de aansluiting voor de watermeter. Is die nog uit lood, neem dan contact op met de ons klantencontactcenter.
Controleer daarna de eigen sanitaire binneninstallatie op loden leidingen, soepele verbindingen of soldeersels. Ter hoogte van de watermeter ligt de leiding meestal bloot. Op deze plaats kan je makkelijk nagaan of de leiding uit lood bestaat. Bestaan de leidingen direct na de watermeter uit lood, dan is de kans groot dat er ook in de rest van het gebouw nog loden leidingen aanwezig zijn. Een andere plaats om na te kijken op lood is onder de keukenkraan. Veel leidingen zitten in de muur, onder vloeren of zijn geverfd. Soms zijn leidingen wel vernieuwd, maar enkel deze die makkelijk bereikbaar zijn. Schakel in geval van twijfel een erkend installateur in. Die beschikt over de nodige kennis om loden leidingen op te sporen. Maak je gebruik van putwater? Dan kan ook de pomp in lood uitgevoerd zijn.
Ontdek hier een handig beslissingsschema voor het herkennen van loden leidingen.
Wij raden aan om alle loden leidingen en onderdelen te vervangen door geschikter materiaal. Grote renovatiewerken of verbouwingen zijn goede gelegenheden om dit probleem grondig aan te pakken.
Is het vervangen van de aanwezige loden aftakking of van de loden delen in de binneninstallatie (nog) niet mogelijk? Respecteer dan onderstaande tips. Hou rekening met het feit dat lood niet uit het water kan gehaald worden door het te koken of door het te filteren met een huishoudelijke waterfilter. Er zijn echter wel een aantal tips die ervoor zorgen dat de loodconcentratie in het leidingwater beperkt wordt:
- Gebruik water na stilstand van meer dan 6 uur niet om te drinken, koffie of thee te zetten of om eten klaar te maken. Ga bijvoorbeeld eerst naar het toilet of onder de douche of vul de koffiezet al de avond ervoor met water. Laat het water uit de kraan een tijdje lopen en gebruik dit water voor een andere toepassing (bijvoorbeeld om de planten water te geven). Tijdens een lange periode van stilstand lost het aanwezige lood uit de leidingen immers op in het drinkwater.
- Gebruik geen warm water uit de warmwaterleiding maar koud kraantjeswater om koffie of thee te zetten of om eten klaar te maken. Lood lost namelijk makkelijker op in warm dan in koud water.
- Let op met waterontharders. Die veranderen de samenstelling van het water.
- Gebruik geen kraantjeswater voor de aanmaak van babyvoeding en beperk het gebruik van leidingwater voor zwangere vrouwen en kleine kinderen tot 6 jaar.
- Kijk de terugslagklep na. Een goedwerkende terugslagklep is belangrijk! Die zorgt er immers voor dat water uit je binneninstallatie niet terug kan stromen naar het openbaar leidingnetwerk. De terugslagklep voorkomt dus dat het openbaar leidingnetwerk vervuild wordt, bijvoorbeeld met loodsporen.
Eind 2013 ging een drinkwaternorm van kracht die bepaalt dat 1 liter drinkwater maximum 10 microgram lood mag bevatten. De Watergroep is als drinkwaterbedrijf verantwoordelijk voor het vervangen van lood in het drinkwaternet tot en met de aftakking, inclusief de watermeter.
Het drinkwater dat De Watergroep produceert, beantwoordt aan alle kwaliteitsnormen. De loodconcentratie ligt daarom in de regel ver onder de nieuwe norm. Op plaatsen waar nog loden aftakkingen in het drinkwaternet aanwezig zijn, kan de nieuwe norm wel een probleem stellen.
Voor de leidingen na de watermeter ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de woning of het gebouw.
Meer informatie kan je terugvinden in de folder 'Hou je drinkwater loodvrij'.
Lood kan langs vele wegen ons lichaam bereiken. Ons organisme neemt stofdeeltjes op van lood dat in het milieu aanwezig is. Ook in voeding en dranken zitten vaak sporen van lood. In woningen komt lood meestal vrij door slijtage van oude, loodhoudende verf. Dat is één van de belangrijkste oorzaken van loodvergiftiging.
Alles wel beschouwd, is de inname van lood via het drinkwater dus heel beperkt. Maar lood is reeds in beperkte hoeveelheden giftig, en de overheid heeft dus terecht strenge normen opgelegd. De maximaal toegelaten loodconcentratie bedraagt 10 microgram/liter.
Ook de samenstelling van het water speelt een belangrijke rol. De Watergroep levert water waarvan de samenstelling garandeert dat er weinig of geen lood wordt opgenomen uit de buiswand. In woningen met loden leidingen plaats je daarom best ook geen waterverzachter. Die verandert de samenstelling van het water, en zo kan toch lood in het water terechtkomen.
Indien jouw huis nog loden binnenleidingen heeft, doe je er goed aan om vooral bij het water dat je gebruikt als drinkwater, de kraan 1 tot 2 minuten te laten lopen. Zo spoel je de leiding loodvrij. Het water dat zo dreigt verloren te gaan, kan je gebruiken om de planten water te geven of schoon te maken.
Meer informatie hierover op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).