Terugstroombeveiliging
Tijdens de productie, opslag en distributie van drinkwater besteden we veel zorg aan het garanderen van de hoogste drinkwaterkwaliteit. Maar ook de binneninstallatie in jouw woning moet aan enkele normen voldoen. Zo heb je bijvoorbeeld een verplichte terugstroombeveiliging nodig. Die terugstroombeveiliging bevindt zich na de watermeter. Een terugstroombeveiliging zorgt ervoor dat water maar in één richting kan stromen, namelijk van het openbaar drinkwaternet naar je binneninstallatie. Deze terugstroombeveiliging bestaat uit een afsluitkraan en een terugslagklep. Dit wordt soms ook centrale beveiliging of EA-beveiliging genoemd.
De installatie en het onderhoud van de terugstroombeveiliging is de verantwoordelijkheid van elke klant. Je controleert de werking van de terugstroombeveiliging best één keer per jaar. Je kan dit in sommige gevallen zelf controleren of een installateur/loodgieter inschakelen.
Een terugstroombeveiliging zorgt ervoor dat water niet kan terugstromen naar het openbaar drinkwaternet. Dit is om 2 redenen belangrijk:
- Water dat terugstroomt naar het openbaar drinkwaternet kan aanleiding geven tot kwaliteitsproblemen met risico’s voor de volksgezondheid.
- Een slecht of niet werkende terugstroombeveiliging kan ervoor zorgen dat de stand op je watermeter geen correcte weergave is van de hoeveelheid water dat je effectief verbruikt. Het toestel meet wel correct maar aangezien het water door de kapotte terugstroombeveiliging heen en weer stroomt, komt de registratie niet overeen met de hoeveelheid water die je echt verbruikt.
Geen of een defecte terugstroombeveiliging op je binneninstallatie betekent bovendien dat je wettelijk niet in orde bent (zie Algemeen waterverkoopreglement van de Vlaamse overheid).
- Je kan op elk moment een installateur/loodgieter inschakelen om de aanwezigheid en/of goede werking van je terugstroombeveiliging te controleren.
- Heb je een recent waterkeuringsattest? Dan is je terugstroombeveiliging normaal in orde. Bij nieuwbouw, renovatie van of grote wijzigingen aan je binneninstallatie (bijvoorbeeld als je een waterontharder, een zwembad met verwarming of een regen- of grondwatersysteem plaatst) is een waterkeuring (keuring van je binneninstallatie) verplicht en wordt de terugstroombeveiliging automatisch nagekeken door de keuringsinstantie.
- In sommige gevallen kan je de terugstroombeveiliging ook zelf controleren.
- Heb je een digitale watermeter?
Op het scherm van je digitale watermeter verschijnt een melding als er water terugstroomt. Afhankelijk van het type watermeter ziet zo’n melding er een beetje anders uit (meestal 2 gekleurde driehoekjes, het woord REVERSE of een 'terugkeerpijl’). Verschijnt die melding niet op het scherm? Dan stroomt er geen water terug. Meer informatie over de iconen op je digitale watermeter vind je op www.dewatergroep.be/digitalewatermeter.
Verschijnt er wel een terugstroommelding op het scherm van je digitale watermeter? Dan is je terugstroombeveiliging niet in orde. - Heb je een standaard watermeteropstelling?
Bij een standaard watermeteropstelling kan je zelf controleren of je terugstroombeveiliging (nog) goed werkt. Een standaard watermeteropstelling ziet er ongeveer zo uit:
- Heb je een digitale watermeter?
- hoofdkraan
- verzegelkap
- watermeter
- controlekraan
- terugstroombeveiliging
- eerste afsluitkraan
- tweede afsluitkraan
- Ziet je watermeteropstelling er volledig anders uit? Is er geen controlekraan of geen afsluitkraan? Of zie je rechts van je watermeter iets dat op de afbeelding rechts lijkt? Dan is het moeilijk om de terugstroombeveiliging zelf te controleren zonder risico te lopen om je binneninstallatie te beschadigen. Contacteer een installateur of loodgieter om je terugstroombeveiliging te controleren.
- Ziet je watermeteropstelling er ongeveer uit zoals op de afbeelding? Is er een controlekraan en minstens één afsluitkraan? Dan kan je zelf controleren of je terugstroombeveiliging goed werkt. Volg het stappenplan hieronder.
Stappenplan ‘Hoe controleer ik zelf of mijn terugstroombeveiliging (nog) goed werkt?’
A. Controleer eerst je hoofdkraan.
Je kan de terugstroombeveiliging enkel correct testen als de hoofdkraan van je binneninstallatie (nog) goed werkt. Controleer dus eerst de werking van je hoofdkraan (1 op de afbeelding). Dat doe je zo:
- Je draait de afsluitkraan of afsluitkranen (6 en 7 op de afbeelding) toe.
- Je draait de hoofdkraan (1 op de afbeelding) toe.
- Plaats een emmer onder de controlekraan (4 op de afbeelding). Daarna draai je de controlekraan open.
- Het water dat tussen de hoofdkraan en de afsluitkranen zat, zal nu uit de controlekraan komen.
- Komt er maar een klein beetje water uit de controlekraan en stopt het water daarna met stromen of druppelen? Dan werkt je hoofdkraan goed. Draai de controlekraan (4) terug toe en de afsluitkraan of afsluitkranen (6 en 7) en de hoofdkraan (1) terug open. Je kan nu controleren of je terugstroombeveiliging werkt (zie B hieronder).
- Blijft het water stromen? Dan is je hoofdkraan kapot. Draai de controlekraan (4) terug toe en de afsluitkraan of afsluitkranen (6 en 7) en hoofdkraan (1) terug open. Neem contact met ons op en wij komen je hoofdkraan herstellen. De hoofdkraan moet hersteld zijn voor je de terugstroombeveiliging correct kan testen.
B. Controleer daarna je terugstroombeveiliging.
Defecten aan een terugstroombeveiliging zijn niet met het blote oog zichtbaar. Wel kan je met dit stappenplan (laten) testen of de terugstroombeveiliging goed werkt:
- Sluit de watertoevoer af door de hoofdkraan (1 op de afbeelding) toe te draaien. Zo stroomt er geen water meer uit het openbaar waternet naar je binneninstallatie.
- Open een kraan van de binneninstallatie, bijvoorbeeld de keukenkraan: zet die op koud water en een klein beetje open. Zorg dat deze kraan hoger gelegen is dan de watermeter. Er zal maar een klein beetje water uit de kraan komen. De kraan moet openstaan om lucht in de waterleidingen te laten.
- Zet een emmer onder de controlekraan (4 op de afbeelding). Draai daarna de controlekraan open.
- Het water dat tussen de hoofdkraan (1) en controlekraan (4) zat, zal nu uit de controlekraan komen.
- Komt er een klein beetje water uit de controlekraan en stopt het water daarna met stromen of druppelen? Dan werkt je terugstroombeveiliging goed.
- Stroomt er veel water uit de controlekraan? Dan is jouw terugslagbeveiliging kapot.
- Draai de controlekraan (4 op de afbeelding) terug toe.
- Sluit de kraan van je binneninstallatie (dezelfde kraan als bij stap 2 hierboven).
- Draai de hoofdkraan (nummer 1 op de afbeelding) terug open.
Let op: een terugslagklep (een onderdeel van je terugstroombeveiliging) moet volgens de wetgeving (Algemeen waterverkoopreglement) goedgekeurd zijn door Belgaqua. Op de website van Belgaqua (duid in de zoekbalk de familie ‘Afsluitkraan gecombineerd met een EA keerklep’ aan) kan je aan de hand van de merknaam en het type nakijken of je terugslagklep goedgekeurd is. Het type terugslagklep is niet altijd zichtbaar vanaf de buitenkant. Je kan altijd een installateur of loodgieter contacteren om zeker te zijn.