18-09-2024

Op 17 september 2024 komt De Watergroep aan bod in de reportagereeks ‘Z-Water’ op Kanaal Z. De reportage in Z-Water gaat dieper in op onze strijd tegen lekverlies. Niet elke druppel geproduceerd drinkwater stroomt uiteindelijk uit een kraan. Leidingbreuken en lekken zorgen onderweg immers voor waterverlies. Drinkwater is en blijft nochtans een schaars goed, waarmee we zorgzaam moeten omspringen. Daarom startte De Watergroep een ambitieus programma om lekverliezen aan te pakken.
 

Over ons actieplan … 

Met ons actieplan tegen waterverlies willen we meer meten, data verzamelen, beter drukbeheer doen en proactief leidingen vervangen. Zo kunnen we sneller lekken opsporen én voorkomen. Lekverlies terugdringen is al lang een prioriteit voor De Watergroep. Zo gaan we duurzaam om met mensen en middelen. 

Ons actieplan bestaat uit 7 actiesporen. Elk actiespoor zet in op het gebruik van slimme tools, zoals lekverliessoftware, het verbeteren van processen en het samenbrengen van relevante data. Dat gebeurt via innovatieve projecten. 

Bij dit actieplan betrekken we al onze medewerkers, want iedereen bij De Watergroep kan hieraan een steentje bijdragen.
 

Wie komt aan het woord?

Naast directeur Distributie en Toevoer, Cindy Vermeire, komen ook 2 externe sprekers aan bod. Marjolein Vanoppen, voorzitster Leerstoel Industriële en Circulaire Watertechnologie universiteit Gent en auteur van ‘Weg van Water’, opent de reportage. Zij gaat dieper in op de watercontext in Vlaanderen, en het belang van lekherstel. Dries Storme, CEO van partnerbedrijf Hydroware, gaat dan weer dieper in op het inzetten van innovatieve oplossingen en het belang van samenwerking bij het aanpakken van lekken. 
 

Heeft deze aanpak resultaat?

De reportage licht ook al een aantal belangrijke resultaten van ons actieplan toe. Sinds 2020 heeft De Watergroep meer dan 7,6 miljoen kubieke meter water bespaard, wat gelijk staat aan ongeveer 3.000 Olympische zwembaden. We hebben ambitieuze doelen gesteld voor het verder terugdringen van lekkages en het verbeteren van reparatietijden. We werken ook samen met maatwerkbedrijven om onze lekdetectieteams te ondersteunen en installeren nieuwe sensoren in het leidingnetwerk om meer gegevens vast te leggen.
 

De reportage bekijken? Klik hier door naar YouTube.

Meer lezen over onze strijd tegen lekverlies? Klik hier door.