10-01-2025

Op elk moment kwaliteitsvol en veilig water leveren, dat is onze topprioriteit. We controleren de kwaliteit van ons kraanwater elke dag van bron tot kraan en aan de hand van via duizenden waterstalen. Daarbij kijken we naar de correcte chemische samenstelling van ons kraanwater. Welke stoffen in ons kraanwater aanwezig mogen zijn en in welke mate, staat in het Vlaamse drinkwaterbesluit. Op 20 december 2024 kregen we van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns een ‘afwijking’ op dat Vlaamse drinkwaterbesluit. Dat wil zeggen dat De Watergroep voor een korte tijd mag afwijken van de norm voor pesticiden. De afwijking gaat enkel over de parameter 1,2,4-triazool voor het drinkwater dat komt uit de waterproductiecentra De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en De Gavers (Harelbeke). Komt jouw kraanwater van daar? Dan mag je het nog steeds drinken en gebruiken zoals je gewoon bent.   

De kwaliteit van ons drinkwater wordt op elk moment gemeten, opgevolgd en gerapporteerd. We nemen geen enkel risico en onderzoeken ook stoffen die nog niet in de wet staan of waar (nog) geen normen rond zijn. Eind 2023 werd er te veel 1,2,4-triazool gemeten in het drinkwater dat komt uit de waterproductiecentra De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en De Gavers (Harelbeke). 1,2,4-triazool is een afbraakproduct van een pesticide. De Watergroep was toen het enige drinkwaterbedrijf dat deze stof al onderzocht. We hebben de overschrijding gemeld en zijn toen ook gestart met deze stof gericht te volgen. Zo konden we de verspreiding van de stof in kaart brengen. We startten ook met extra onderzoek naar de mogelijke oorzaken en behandelingen van 1,2,4-triazool. 

Kaart West-Vlaanderen

Overzicht van welke West-Vlaamse gemeentes (waar we drinkwater leveren dat geproduceerd wordt in de betrokken waterproductiecentra) geïmpacteerd zijn.


Op 20 december 2024 kregen we van Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns een afwijking op het Vlaamse drinkwaterbesluit. Die afwijking geldt voor het drinkwater dat komt uit de waterproductiecentra De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en De Gavers (Harelbeke) en gaat over de concentratie 1,2,4-triazool in het drinkwater. De norm voor deze stof is normaal gezien 0,1 microgram. De Watergroep mag nu 2 jaar lang afwijken van die norm. De tijdelijke nieuwe norm is maximaal 1 microgram per liter. Voor alle andere stoffen veranderen de normen niet. 

Wat betekent dit voor mijn kraanwater? 

Komt jouw kraanwater van waterproductiecentrum De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en/of De Gavers (Harelbeke)? Dan mag je het nog steeds drinken en gebruiken zoals je gewoon bent. De nieuwe norm ligt tijdelijk op 1 microgram 1,2,4-triazool per liter en dat is nog steeds onder de ‘voorzorgswaarde’ van 4,5 microgram per liter. Dat is de norm die VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in januari 2024 oplegde. Daarnaast ligt de tijdelijke norm ook ruim onder de ‘gezondheidskundige toetsingswaarde’ van Departement Zorg (januari 2024). Die is 138 microgram per liter. Departement Zorg geeft ook aan dat de gemeten concentraties geen risico vormen voor de gezondheid. We volgen de metingen zeer goed op en nemen geen enkel risico. De maximale concentraties die we tot nu toe gemeten hebben, bedroegen 0,49 microgram/liter in De Blankaart, 0,13 microgram/liter in Dikkebus, 0,14 microgram/liter in Zillebeke en 0,2 microgram/liter in De Gavers. Er zijn ook heel veel waterstalen waarbij de concentraties onder de detectiegrens blijven.

Hoe pakt De Watergroep dit verder aan? 

We rapporteren transparant en regelmatig over de metingen van 1,2,4-triazool in het drinkwater aan onze toezichthouder: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Als klant kan je via deze website op elk moment bekijken waar je water vandaan komt en wat de exacte samenstelling van dat water is. We breiden dat kwaliteitsoverzicht de komende maanden en jaren steeds verder uit. Ook het extra onderzoek naar de bronnen, oorzaken en behandeling van 1,2,4-triazool in drinkwater zetten we verder. Tot slot pleiten wij actief voor een strenger beschermingsbeleid voor onze waterbronnen om ervoor te zorgen dat die niet vervuild geraken. Het voorkomen van bronvervuiling en een proactief bronbeleid is zowel op korte als op lange termijn de meest duurzame oplossing. We zetten extra zuiveringstechnieken in bij het waterproductieproces maar stoffen achteraf uit het water halen vergt veel extra investeringen in waterproductiecentra, een veel hoger energieverbruik, een stijging in de productieprijs voor drinkwater én oplossingen voor restconcentraten.

Meer informatie over kwaliteitsopvolging van drinkwater