AquaFlanders lanceert educatief materiaal over water
AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders, wil kinderen en jongeren de waarde van water en het belang van duurzaam watergebruik bijbrengen. Daarom biedt de federatie kant-en-klare educatieve pakketten aan voor alle graden van het lager onderwijs. Het materiaal is vanaf vandaag gratis te downloaden via www.kraanwater.be/educatie. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir nodigt leerkrachten en ouders uit om gebruik te maken van de aangeboden materialen: “Met dit lesmateriaal maken we de kinderen van vandaag en de generatie volwassenen van morgen bewust van het belang van water en leren we hen hoe er het best mee om te gaan.”
Eind 2019, enkele maanden voor het uitbreken van de coronacrisis, kondigde AquaFlanders een charter aan voor scholen die inzetten op een duurzaam watergebruik en op de promotie van kraanwater als dorstlesser. In het kader van dit charter reikt de federatie de scholen nu de nodige educatieve materialen aan om het thema water te integreren in de lessen. Carl Heyrman, algemeen directeur AquaFlanders, licht toe: “Het feit dat Vlaanderen een waterschaarse regio is, zal voor onze kinderen en jongeren wellicht een nog grotere impact hebben dan voor ons. Daarom willen we hen kennis en tools aanreiken over water, waterschaarste en over een duurzaam watergebruik.”
Blue Deal
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir sluit zich daarbij aan: “Vlaanderen is droger dan ooit tevoren. Om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen langere periodes zonder regenval, werkte ik de Blue Deal uit waarvoor we bijna een half miljard euro vrijmaakten. Maar als we willen vermijden dat er op een dag geen water meer uit de kraan komt, moeten we iedereen mee op de kar krijgen. De strijd tegen droogte begint thuis bij het tanden poetsen, koken, drinken, noem maar op.”
Expertise gebundeld
Een team van leerkrachten, grafisch vormgevers en experten van de waterbedrijven boog zich maandenlang over de inhoud van dit educatief materiaal, dat volledig werd afgestemd op de huidige eindtermen van het lager onderwijs. Het materiaal bestaat uit lesbrochures, doe-opdrachten en handleidingen voor de leerkrachten. “Je kan de materialen downloaden en er in de klas of in de buitenschoolse opvang mee aan de slag gaan op een digitaal bord, of je kan de pakketten afdrukken om de vele oefeningen in te vullen en doe-opdrachten uit te voeren”, vertelt Heyrman.