Wat met PFAS en drinkwater?
PFAS (poly- en perfluor-alkylstoffen) is een groep van meer dan 6.000 chemische stoffen die niet in het milieu voorkomen. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de Europese Unie.
In 2021 voerden de Vlaamse waterbedrijven op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een studie uit over de mogelijke aanwezigheid van PFAS in het drinkwater. Hieruit bleek dat het drinkwater overal in Vlaanderen voldoet aan de Europese norm en voor alle toepassingen kan gebruikt worden.
Het drinkwater beantwoordt dus aan de wettelijke normen die de Vlaamse regering heeft vastgelegd. De twee normen 'Som PFAS' (100 nanogram per liter) en 'Totaal PFAS' (500 nanogram per liter) worden niet overschreden.
De inname van PFAS via drinkwater is zeer beperkt in verhouding tot inname via andere kanalen (voeding, lucht en bodem). Er is dan ook geen reden tot ongerustheid.
Kraanwater is en blijft het strengst gecontroleerde voedingsproduct in Europa. Zowel de waterbedrijven als overheidsinstanties volgen de kwaliteitsnormen nauwgezet op. Er worden op regelmatige basis nieuwe stalen genomen om de kwaliteit van het drinkwater te monitoren.
De Watergroep zorgt ervoor dat de PFAS-concentratie in het kraanwater onder de toekomstige drinkwaternorm van 100 nanogram per liter blijft, in lijn met de toekomstige Europese drinkwaterrichtlijnen. Uit voorzorg mikken we op langere termijn naar PFAS-concentraties onder 50 nanogram per liter.
Meer informatie over PFAS:
- Bekijk de samenstelling van het kraanwater in jouw stad of gemeente.
- Meer informatie over de samenstelling en kwaliteit van het drinkwater in Vlaanderen op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
- Meer informatie over PFAS in oppervlaktewater, grondwater en drinkwater op de website van Vlaanderen.