Sommige lekken kan je makkelijk zelf vinden: de slecht werkende vlotter in het toilet bijvoorbeeld of de badkamerkraan die niet naar behoren afsluit. Moeilijker wordt het bij ondergrondse lekken want die zijn nauwelijks waarneembaar. En als het lek zichtbaar wordt, was er meestal lang voordien al waterverlies. Behalve bij grote buisbreuken is een lek meestal maar af te leiden uit andere signalen: verminderde druk, natte plekken op muren of plafond of helaas ook vaak de fors gestegen waterfactuur.
 

Spoor een lek op in 3 stappen

Stap 1: Volg je waterverbruik op         

Op de jaarlijkse verbruiksfactuur vind je een overzicht van je gemiddeld jaarverbruik van de voorbije 3 jaren. Om te weten of jouw verbruik normaal is, kan je het vergelijken met het gemiddeld waterverbruik in Vlaanderen (cijfers 2022):

Gezin van Waterverbruik per jaar 
 1 persoon 37 m³
 2 personen 62 m³
 3 personen 89 m³
 4 personen 108 m³
 5 personen 130 m³
                       

Je hoeft echter niet te wachten op de jaarlijkse verbruiksfactuur om je verbruik op te volgen: noteer maandelijks je meterstand en volg zo je verbruik op. Ligt jouw verbruik een stuk hoger dan het gemiddeld verbruik of merk je plots een stijging? Dan is er misschien wel ergens een lek. Op die manier kan je onmiddellijk ingrijpen en is het meerverbruik op je factuur veel kleiner.

Stap 2: Controleer de meterstand    

Neem de stand van de watermeter op bij het begin van een periode waarin er geen water verbruikt zal worden, bijvoorbeeld net voor je gaat slapen. Gebruik even geen apparaten die water verbruiken (bijvoorbeeld de vaatwas, een waterverzachter …) en spoel je toilet (aangesloten op kraanwwater) niet door. Controleer 's ochtends opnieuw de meterstand. Let daarbij vooral op de cijfers na de komma. Indien er een verschil is, wijst dit op een lek.

Stap 3: Spoor het lek zelf op of haal er een loodgieter bij   

Een lekkend toilet suist meestal en kan je zelf proberen opsporen, bijvoorbeeld door een stukje toiletpapier onder de rand te hangen. Een kraan die niet goed afsluit, blijft druppelen. Moeilijker zijn ondergrondse lekken, bijvoorbeeld een leiding naar het tuinhuis of de buitenkraan. Behalve bij grote buisbreuken is een lek meestal maar af te leiden uit andere signalen: verminderde druk, natte plekken op muren op plafond of helaas ook vaak de fors gestegen waterfactuur.