Vragen over het onderzoek en waterhardheid
- De installateur is langsgeweest voor het tweejaarlijks onderhoud van mijn particuliere waterontharder. Hij heeft het toestel in gesteld op 16fH graden. Is dit ok?
- Waar kunnen wij een gedetailleerde kaart vinden (op straatniveau) van het 'afzetgebied' van waterproductiecentrum Waarmaarde?
- Is het maar een indruk of is het water anders van smaak sinds de ontharder actief is? Komt het water nu uit een andere bron?
- Leent elk onderzoek zich ertoe om aan burgeronderzoek te doen?
- Jullie hebben echt een mooie prestatie geleverd met dit hele project. Het resultaat is fantastisch. Verwachten jullie nu geen problemen met firma's van waterontharders?
- Er zijn mensen die geen kraanwater drinken omdat het gezuiverd afvalwater is ... het blijf afval / vuil. Hoe kan men dat misverstand uit de wereld helpen?
- Wisten installateurs van waterontharders dat jullie met dit project bezig waren? Tussen begin 2019 tot nu hebben we daarover opvallend veel reclame in de bus kregen vind ik.
- Ga ik nu geen enkele kalkvlek meer zien aan mijn douchekop?
- Waarom voelt het kraanwater aan de kust toch beter aan dan hier? Als ik mijn haar was aan zee blijft het een paar dagen zachter tegenover hier.
- Als je mensen vraagt waarom ze geen kraanwater drinken, krijg je vaak als antwoord dat ze niet zeker zijn van de kwaliteit van de leidingen (bv. in oudere huizen, huurwoningen). Is het een idee om een volgend burgeronderzoek te organiseren om de kwaliteit van de leidingen na te gaan, zodat mensen gerust kraanwater kunnen drinken? Of is hier al eens een burgeronderzoek rond gedaan?
- Is deze installatie te vergelijken met deze van Kooigem?
- Waarom maar ontharden tot 20 Franse graden? Was de doelstelling niet om 15 Franse graden te bereiken?
- Worden we verwittigd als de ontharding uitvalt en we opnieuw hard water ontvangen? Hoe lang kan dat duren?
- Vroeger deden we onze was met regenwater, nu met kraanwater. Het resultaat: de handdoeken zijn minder zacht. Wat kan de reden zijn? We gebruiken hetzelfde waspoeder.
1. De installateur is langsgeweest voor het tweejaarlijks onderhoud van mijn particuliere waterontharder. Hij heeft het toestel in gesteld op 16fH graden. Is dit ok?
Met het oog op drinkwatertoepassingen is dit zeker ok. Drinkwater moet een minimum aan mineralen bevatten om gezond te zijn. De drinkwaternorm voor totale hardheid is 15°fH. Wanneer jouw toestel verder onthardt tot 16°fH voldoet het nog steeds aan deze norm. Voor huishoudtoepassingen (bv. wasmachine, vaatwasser ...) kan je kiezen om nog meer te ontharden als je dit wenst.
2. Waar kunnen wij een gedetailleerde kaart vinden (op straatniveau) van het 'afzetgebied' van waterproductiecentrum Waarmaarde?
Er is geen gedetailleerde kaart. Het drinkwaternet is een complex netwerk aan leidingen en wordt gevoed vanuit verschillende productiestations, reservoirs en watertorens. Afhankelijk van de productie en de afname kan de herkomst van het water variëren in bepaalde zones. Ontdek hier de herkomst en samenstelling van het drinkwater in jouw gemeente.
3. Is het maar een indruk of is het water anders van smaak sinds de ontharder actief is? Komt het water nu uit een andere bron?
Het kan zijn dat je de smaak van het drinkwater anders ervaart. De samenstelling van de mineralen van het water is namelijk veranderd (door een lager calciumgehalte). Je kan dit vergelijken met de smaak van verschillende flessenwaters, die is ook telkens anders omdat het mineraalgehalte verschillend is. Er worden geen nieuwe of andere waterbronnen gebruikt.
4. Leent elk onderzoek zich ertoe om aan burgeronderzoek te doen?
Burgeronderzoek neemt snel toe binnen allerlei domeinen (van sterrenkunde tot biologie) en landen. Dankzij ICT en technologie kunnen burgers steeds meer meedoen met onderzoeken en merken we dat veel burgers het leuk vinden om betrokken te worden. Dit moet wel altijd een meerwaarde hebben: voor de betrokken burger, de wetenschap en andere betrokken partijen (bv. het drinkwaterbedrijf dat het organiseert). Daarom is niet elk onderzoek daarvoor geschikt.
5. Jullie hebben echt een mooie prestatie geleverd met dit hele project. Het resultaat is fantastisch. Verwachten jullie nu geen problemen met firma's van waterontharders?
Als drinkwaterbedrijf spelen we graag in op de wensen en verwachtingen van onze klanten. Dankzij korrelreactoren kan het drinkwater op grote schaal en op een voordelige manier, zowel economisch als ecologisch, onthard worden. Het restproduct (kalkkorrels) wordt als secundaire grondstof hergebruikt. Bij het ontharden wordt rekening gehouden met de strikte kwaliteitseisen waaraan het drinkwater moet voldoen. Daarom kan het water niet volledig onthard worden. Wens je nog zachter water (voor huishoudtoepassingen)? Dan kan je daarvoor nog steeds een particuliere waterontharder gebruiken.
6. Er zijn mensen die geen kraanwater drinken omdat het gezuiverd afvalwater is ... het blijf afval / vuil. Hoe kan men dat misverstand uit de wereld helpen?
Ons instinct zegt ons (onbewust) dat afvalwater of afgeleide producten daarvan niet gezond zijn. Maar door te kijken naar de werkelijke kwaliteit van het drinkwater, kunnen we objectief beoordelen of het water drinkbaar is of niet, ongeacht de herkomst. Wij produceren alleen kraanwater dat voldoet aan strikte kwaliteitseisen.
7. Wisten installateurs van waterontharders dat jullie met dit project bezig waren? Tussen begin 2019 tot nu hebben we daarover opvallend veel reclame in de bus kregen vind ik.
We hebben hierover niet (actief) gecommuniceerd naar de installateurs van particuliere waterontharders. We hebben wel gecommuniceerd over de bouw van deze installatie via onze standaard communicatiekanalen, bijvoorbeeld via onze website.
8. Ga ik nu geen enkele kalkvlek meer zien aan mijn douchekop?
Voor onze gezondheid is er steeds een hoeveelheid calcium en magnesium in het water nodig. En dat kan leiden tot kalkafzetting op de douchekop. Maar door de indienstname van het nieuwe waterproductiecentrum Waarmaarde, zal dat aanzienlijk minder zijn. Naast kalk kunnen ook zouten zich afzetten op de douchekop. Zouten zijn mineralen die opgelost zijn in het drinkwater. Wanneer water verdampt, zullen enkel watermoleculen verdampen en blijven de opgeloste zouten achter. Denk maar aan zoutvlaktes die ontstaan wanneer zeewater volledig is 'opgedroogd'.
9. Waarom voelt het kraanwater aan de kust toch beter aan dan hier? Als ik mijn haar was aan zee blijft het een paar dagen zachter tegenover hier.
We kennen de exacte waterkwaliteit van het water aan de kust hier niet, en dat maakt het moeilijk om te oordelen. De 'beleving' van het water hangt nauw samen met de samenstelling. Omdat het drinkwater geproduceerd wordt op basis van lokaal of regionaal grond- of oppervlaktewater, zal de samenstelling ervan ook verschillen.
10. Als je mensen vraagt waarom ze geen kraanwater drinken, krijg je vaak als antwoord dat ze niet zeker zijn van de kwaliteit van de leidingen (bv. in oudere huizen, huurwoningen). Is het een idee om een volgend burgeronderzoek te organiseren om de kwaliteit van de leidingen na te gaan, zodat mensen gerust kraanwater kunnen drinken? Of is hier al eens een burgeronderzoek rond gedaan?
In Den-Haag (NL) is via een burgeronderzoek eens nagekeken of er nog lood in de binnenhuisinstallaties van klanten zat. Dit werd uitgevoerd in een wijk met oude huizen, in een gebied waar lood een issue was (dat bleek uit reguliere testen). Voor zo'n specifieke woonomgevingen kan een burgeronderzoek zeker een goed idee zijn.
11. Is deze installatie te vergelijken met deze van Kooigem?
Het nieuwe waterproductiecentrum in Waarmaarde kan je inderdaad vergelijken met het waterpoductiecentrum in Kooigem. Dezelfde technologieën worden toegepast om van hard grondwater zacht drinkwater te maken.
12. Waarom maar ontharden tot 20 Franse graden? Was de doelstelling niet om 15 Franse graden te bereiken?
De totale hardheid is de som van het calciumgehalte en het magenisiumgehalte. Voor de volksgezondheid dient het drinkwater altijd een totale hardheid van minstens 15 °fH (= Franse graden) te hebben. De grondwaterbronnen in de omgeving van Waarmaarde bevatten een magnesiumgehalte van 11°fH. Om tot een totale hardheid van 15°fH te komen, zou er nog maar 4°fH aan calcium in het water aanwezig mogen zijn. Dit is zeer weinig. Via korrelreactoren is het niet efficiënt om zo'n lage calciumgehalten te bereiken. Bovendien is de meerwaarde om nog lager te ontharden beperkt. Water met een calciumhardheid van 10°fH zet al weinig kalk af. Moest het magnesiumgehalte lager zijn (bv. 5°fH), dan zou de totale hardheid ook lager zijn, maar dat verandert het kalkafzettend gedrag niet.
13. Worden we verwittigd als de ontharding uitvalt en we opnieuw hard water ontvangen? Hoe lang kan dat duren?
De kans dat de hardheid sterk zal schommelen is zeer klein. In het filmpje kan je zien dat waterproductiecentrum Waarmaarde 3 onthardingsreactoren heeft. Er is bij het ontwerp maximaal rekening gehouden met een reserve opstelling. Moest het toch voorvallen dat de waterhardheid sterk verandert, dan brengen we je daarvan op de hoogte.
14. Vroeger deden we onze was met regenwater, nu met kraanwater. Het resultaat: de handdoeken zijn minder zacht. Wat kan de reden zijn? We gebruiken hetzelfde waspoeder.
Regenwater bevat nauwelijks of zelfs geen mineralen. Regen ontstaat wanneer 'verdampt water' condenseert in koudere lucht. Bij verdamping blijven alle mineralen achter, enkel watermoleculen verdampen. Hierdoor bevat regenwater geen mineralen en heeft het dus ook geen hardheid. Kleding kan daardoor 'zachter' aanvoelen dan wanneer je het wast met zacht drinkwater, dat wél mineralen bevat (voor de gezondheid).