31-12-2024

Getekend glas met de verdeling van je waterfactuurVia de waterfactuur betaal je in Vlaanderen voor 3 dingen: 

  • het verbruik van drinkwater. Dit deel gaat naar De Watergroep. Wij zorgen voor de productie en levering van drinkwater.
  • de gemeentelijke bijdrage voor de afvoer van afvalwater. Dit deel gaat naar de aanleg en het onderhoud van rioleringen.
  • de bovengemeentelijke bijdrage voor de zuivering van afvalwater. Dit deel gaat naar de waterzuiveringsinstallaties. Die maken jouw gebruikte afvalwater weer proper, voordat het naar een beek, rivier of de zee stroomt. 

De Watergroep stuurt jou een waterfactuur met deze 3 delen maar houdt zelf enkel het bedrag voor de productie en levering van drinkwater. Het bedrag dat je betaalt voor de afvoer van afvalwater storten we door naar de rioolbeheerder. Het bedrag dat je betaalt voor de zuivering van afvalwater storten we door naar Aquafin.
 

Waarom wordt jouw water duurder in 2025?

1. Productie en levering drinkwater 

Het tarief voor het deel van De Watergroep (productie en levering van drinkwater) verandert in 2025. Voor je waterverbruik vanaf 1 januari 2025 voeren we een indexering door én passen we het tariefplan 2025-2030 toe. Water wordt duurder maar de prijs van drinkwater blijft laag (2,7516 euro voor 1.000 liter of 0,27 cent per liter). 
 

2. Afvoer afvalwater

De bijdrage voor de afvoer van je afvalwater betaal je via de waterfactuur aan je rioolbeheerder. Dat tarief hangt samen met het tarief van de zuivering van afvalwater. Gemeentes mochten tot en met 2024 deze rekensom toepassen: prijs bijdrage zuivering x 1,4 = maximale prijs afvoer. Dat wil zeggen dat wanneer de prijs voor zuivering stijgt, ook die voor afvoer stijgt. De Vlaamse overheid heeft beslist dat gemeentes vanaf 2025 de bijdrage voor zuivering nog maar met 1,15 mogen vermenigvuldigen in plaats van 1,4. Zo blijft de stijging van de prijs voor de afvoer van je afvalwater beperkt.
 

3. Zuivering afvalwater

De prijs voor de zuivering van je afvalwater betaal je via de waterfactuur aan Aquafin. De Vlaamse overheid kondigde in het regeerakkoord besparingen aan. Via het Minafonds betaalt de Vlaamse overheid mee voor de zuivering van afvalwater. De overheidsbijdrage aan het Minafonds wordt vanaf 2025 beperkt, een besparing van 113 miljoen euro per jaar. Daarom betaal je vanaf 1 januari 2025 als klant meer voor de zuivering van afvalwater. 
 

Hoeveel bedraagt de waterfactuur voor een gemiddeld gezin vanaf 2025?

In 2024 betaalde een gemiddeld Vlaams gezin (2,3 personen met een jaarlijks waterverbruik van 72.000 liter of 72 m³) 209 euro (inclusief btw) aan De Watergroep voor de productie en levering van drinkwater. In 2025 wordt dat 239 euro. Dat is een stijging van 29,7 euro op jaarbasis voor drinkwater, of 1 euro per persoon per maand.

Kijken we naar de volledige waterfactuur (dus ook de kosten voor de afvoer en zuivering van afvalwater), dan betaalt dit gezin in 2025 in totaal maximaal 540 euro (inclusief btw). Dat is 86,1 euro meer dan in 2024:

  • 29,7 euro meer voor de productie en levering van drinkwater
  • 19,7 euro meer voor de afvoer van afvalwater
  • 36,7 euro meer voor de zuivering van afvalwater.

Onder bepaalde voorwaarden hebben klanten recht op een sociaal tarief, dat houdt een korting in van 80% op de waterfactuur.

Bekijk het volledig overzicht van onze tarieven.
 

Meer informatie

Op deze website vind je ook meer informatie over (automatisch toegekende) sociale tarieven en afbetalingsplannen:

Water sparen is ook geld besparen. Minder water verbruiken helpt om jouw waterfactuur zo laag mogelijk te houden. Bekijk onze waterbesparende tips. Via zelfscan.kraanwater.be kan je bovendien een online zelftest doen en krijg je tips op maat om thuis (nog) minder water te verbruiken. 

Heb je vragen over jouw waterfactuur? Neem dan zeker contact met ons op.